Visie

vision

Stichting Samenwonen-Samenleven komt op voor een sociale, rechtvaardige en duurzame samenleving. We werken aan solidaire wijken met zorgzame en weerbare gemeenschappen. We zijn ervan overtuigd dat bewoners binnen een gemeenschap tot bloei komen. Vertrouwen in elkaar en in eigenaarschap van hun omgeving zet mensen in hun kracht.

Missie

mission

Dit doen we door het signaleren en vergemeenschappelijken van kansen en kwesties. Daarmee versterken we gemeenschapsstructuren. Ook faciliteren we ruimtes voor ontmoeting en emancipatie, die als vangnet en springplank fungeren. We zetten daarbij wederkerigheid in als aanjager van gemeenschapsvorming.

Ons verhaal

Samenwonen-Samenleven is ooit, in 2003, gestart als een bewonersinitiatief in Bos en Lommer, de Baarsjes en Slotervaart. Dat was in de periode waarin veel bevolkingsgroepen tegenover elkaar stonden. Mede ten gevolge van de hectiek na de moord op filmmaker Theo van Gogh. Bewoners van wat toen nog stadsdelen waren, staken de koppen bijeen om verbinding te zoeken. Met dialoog maar vooral door te zoeken wat ons – in al die sociale, economische, religieuze en culturele diversiteit – bindt. Op welke tradities, interesses en ambities kunnen we gemeenschappen bouwen. Het initiatief van SWSL werd al snel ontdekt door sociale vermogensfondsen met wie al snel een samenwerking werd gevonden. De fondsen hebben het initiatief 6 jaar tijd gegund om met bewoners en bewonersinitiatieven nieuwe aansprekende werkvormen te ontwikkelen. Deze periode werd afgesloten met de publicatie “Van klacht naar Kracht”.  En met de inrichting van stichting Samenwonen-Samenleven in 2011. In 2012 heeft de prille organisatie met succes mee gedongen om een huis van de wijk – De Buurtzaak – te programmeren in Slotervaart. Van De Buurtzaak is de Ru Pare gekomen. In een klap van 500 m2 naar 3000 m2. Een mooie stap. Sinds 2014 zit de organisatie in de Ru Pare. In 2022 is daar Station Wildeman bijgekomen en in 2023 Perron 32, beide locaties in Osdorp (Wildemanbuurt). Ondertussen heeft de vernieuwing niet stil gestaan. Ru Pare is een kraamkamer van bewonersinitiatieven, netwerken en samenwerkingsverbanden. Station Wildeman is een hub voor bewoners geleide coöperatieve start ups. Perron 32 huisvest een samenwerkingsverband van Samen leren in de wijk Wildeman waarin IKC Het Talent samenwerkt met buurt gebonden organisaties op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, mentorschap, kunst en cultuur, groenvoorziening en urban farming.

De werkwijze van SWSL kenmerkt zich door activisme, consistentie en betrouwbaarheid. Het ABCtje van de organisatie. Voor de organisatie is de gedeelde en zich ontwikkelende (belangen) agenda van bewoners – de leefwereld zeg maar – leidend. Graag doen we dat in dialoog met partners en de lokale overheid maar als het moet zetten we de boel op scherp. Door te demonstreren of een participatie staking uit te roepen. We proberen te doen wat we zeggen en ook dat we onze afspraken na komen en helder en transparant te zijn waarom en met welk achterliggend organisatie belang we iets doen of iets niet doen.


De organisatie is waarde gedreven. In alles trachten we de waarde van wederkerigheid, inclusie en solidariteit hoog te houden. Deze waarden zijn bouwstenen van communities en van bondgenootschappelijke samenwerking. Door de bouwen aan coöperatieve initiatieven bouwen we samen met bewoners en hun initiatieven aan een infrastructuur waarin bewoners hun burgerschap kunnen opeisen en vooral mede-eigenaarschap van het ontwerpen en behartigen van  gemeenschapsbelangen- en interesses. In 2019 heeft de organisatie het eerste coöperatieve initiatief – Energie Coöperatie Westerlicht – helpen inrichten. Onderhand is er een Coöperatie Samen aan de Slag, wordt Coöperatie Samen leren in de wijk Slotervaart” ingericht en hebben we een heus programma van community wealth building.

Scroll naar boven